Zpravodaj

FSFE Newsletter - červen 2011

Otázka za 899 milionů: Microsoft, Evropská komise a svobodný software

Co byste udělali s monopolní společností, která zneužívá své dominantní pozice v jedné oblasti pro získání monopolního postavení i v jiných oblastech? Evropská komise v roce 2004 rozhodla, že Microsoft musí poskytnout svým konkurentům informace o tom, jak připojit k serveru do pracovní skupiny s počítači, na kterých běží Microsoft Windows. Neboť hlavním konkurentem serverů Microsoftu je projekt svobodného software Samba, komise dala jasně najevo, že Microsoft musí vydat informace o rozhraních v takové podobě, která je kompatibilní s licencemi svobodného software, jako například GNU GPL. Rozhodnutí komise z roku 2004 nevyžadovalo, aby Microsoft publikoval informace o inovacích, požadovalo pouze zodpovězení jednoduché otázky, jakým způsobem spolu počítače s Microsoft Windows komunikují.

Navzdory tomu, že komise stanovila sankci dvou milionů euro za každý den, kdy Microsoft nezpřístupnil požadované informace a dokumentaci o součinnostech v takové podobě, aby byly použitelné pro tým Samby, Microsoft hrál o čas. Tak získal další tři roky, aby jen vydělával díky svému monopolnímu postavení.

Po prohraném odvolání v říjnu 2007 Microsoft konečně zveřejnil požadované informace za jednorázový poplatek 10 000 euro. To možnilo skupinám svobodného software přístup ke specifikacím protokolů Microsoftu, ale nedává jim licenci k patentům, které Microsoft v této oblasti vlastní. Microsoft nabízí licence k patentům pouze za podmínek neslučitelných s GNU GPL. Výsledek je tedy takový, že tým Samby má k dispozici licenci pro používání specifikací protokolu Microsoftu, ale ne pro použití jejich patentovaných technologií. Alespoň jsou tyto patenty jasně vyznačeny a tým Samby je může s vynožením značného úsilí obcházet, než vyřešíme problém softwarových patentů obecně.

Microsoft se odvolal proti sankcím. 24. května bylo další soudní líčení. Jako u všech ostaních líčení byla FSFE opět přítomna společně se členy týmu Samby a poskytovala klíčové podněty pro zajištění konkurenceschopnosti svobodného software. Karsten Gerloff napsal o líčení článek na svém blogu "Líčení případu Samby: Jak hazard Microsoftu selhal", můžete si také přečíst rozhovor Groklaw s Karsten Gerloff a Carlo Piana. Rozhodnutí o odvolání Microsoftu se očekává v druhé polovně roku.

Antifunkčnosti + DRM

Jak často jste nuceni sledovat varování o autorských právech při spuštění DVD bez možnosti je přeskočit nebo posunout? Nebo by vám chybělo, kdyby žádný mobilní telefon neměl zablokovanou SIM kartu?

4. května naše americká sesterská organizace uspořádala "Den proti DRM". Kolem tohoto tématu bylo několik článků, událostí a rozhlasových pořadů. Uskutečnil se rozhovor Dradio Wissen s vaším séfredaktorem o tématu Antifunkčností, ve kterém se hovořilo také o digital restrictions management (DRM).

Antifunkčnost je funkčnost, která je úmyslně naprogramována vývojářem, ale uživatel ji v programu nechce. Nejedná se tedy o chyby nebo chybějící funkčnosti. Jde o funkčnosti, které prodejce úmyslně přidal, aby omezil uživatele.

Rozhovor vašeho šéfredaktora a související článek popisují některé příklady, jak prodejci tiskáren zamezují ostatním výrobu náplní do těchto tiskáren, blokace SIM karet v mobilních telefonech a možnosti, jak se zbavit reklam na software na noteboocích nebo varování o autorských právech a regionálních kódů na DVD.

Přidávat antifunkčnosti do svobodného software prostě není lukrativní. Každý uživatel má svobodu měnit software a sdílet tyto změny s ostatními. Když tedy jeden člověk odstraní antifunkčnost, všichni ostatní uživatelé budou mít z této práce prospěch. Nové funkčnosti jsou do svobodného software implementovány buď když někdo zaplatí za jejich napsání nebo je někdo přesvědčen, že je to důležitá funkčnost a má čas tuto funkčnost implementovat. Proto je svobodný software čestnější a více transparentní vůči uživatelům.

Benjamin Mako Hill napsal více o antifunkčnostch a přednesl několik přednášek na toto téma, například na Linux Conf Australia 2010 (Ogg-Theora), nebo FrosCon (Ogg-Theora).

Něco úplně jiného

Zapojte se: přeložte naši stránku Požádej svého kandidáta

V následujícím měsíci uděláme více v naší aktivitě "Oslov své kandidáty". Můžete nám pomoci už nyní přeložením této stránky do svého jazyka. Stejně jako na všech stránkách, klikněte na odkaz na zdrojový kód na konci stránky. Přeložte stránku a poté ji zašlete na adresu translators@lists.fsfe.org. Pokud máte zájem přispívat s překlady pravidelněji, podívejte se prosím na stránku překladatelů.

S pozdravem,
Matthias Kirschner - FSFE

--
Evropská nadace pro svobodý software
FSFE zprávy
Následující události FSFE
Souhrn členských blogů
Diskuse o svobodném software