Ενημερωτικό δελτίο

FSFE Ενημερωτικό δελτίο - Αύγουστος 2012

Βοηθάμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εκδώσει το δικό του Ελεύθερο Λογισμικό

Για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (EP) πρόκειται να εκδώσει ένα από τα προγράμματά του ως Ελεύθερο Λογισμικό. Το εν λόγω πρόγραμμα ονομάζεται AT4AM, ένα ακρωνύμιο για "Automatic Tool for Amendments" (Αυτόματο Εργαλείο Διορθώσεων). Το Κοινοβούλιο νομοθετεί και το AT4AM αυτοματοποιεί αρκετή από την τυπολογία που συνοδεύει τη νομοθετική διαδικασία.

Οι Karsten Gerloff και Carlo Piana έχουν κληθεί να μιλήσουν στην εκδήλωση για να συζητήσουν τη σωστή άδεια χρήσης με την οποία θα δημοσιευθεί το AT4AM και για να αναλύσουν την πολιτική διάσταση του Ελεύθερου Λογισμικού.

Θέλετε να μάθετε γιατί το FSFE πρότεινε στο Κοινοβούλιο να αδειοδοτήσει το λογισμικό του με την GNU AGPL έκδοση 3 και τι άλλο ο πρόεδρός μας έχει στη λίστα του για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; τότε διαβάστε την έκθεσή του!

Προστατέψτε τις άδειες χρήσης Ελεύθερου Λογισμικού από την πτώχευση

Όταν οι ετιαρείες οι οι συγγραφείς που αδειοδοτούν Ελεύθερο Λογισμικό πτωχεύουν, υπάρχει το ρίσκο οι εκχωρήσεις αδειών χρήσης Ελεύθερου Λογισμικού να αντιμετωπίσουν νομικές περιπέτειες σε ορισμένες δικαιοδοσίες. Το FSFE προσπαθεί να εμποδίσει την κατάσταση αυτή στη Γερμανία. Ξεκινήσαμε να μιλάμε γι' αυτό στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Γερμανό Υπουργό Δικαιοσύνης, τον οποίο συναντήσαμε χάρη στην απονομή του μεταλλίου Theodor Heuss . Τώρα το ifrOSS με την υποστήριξη του FSFE προτείνει στο Γερμανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης να συμπεριλάβει μια ειδική για το Ελεύθερο Λογισμικό διάταξη στον Γερμανικό Πτωχευτικό Κώδικα. Η διάταξη διασφαλίζει ότι οι άδειες χρήσης Ελεύθερου Λογισμικού δεν θα επηρεαστούν αρνητικά από μια χρεωκοπία κατόχου δικαιωμάτων αδειοδότησης. Γίνεται ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε προσφορά παραχώρησης άδειας χρήσης Ελεύθερου Λογισμικού που έγινε πριν τη χρεωκοπία του κατόχου της άδειας μπορεί να γίνεται αποδεκτή από οποιονδήποτε ακόμη και αφού ξεκινήσουν οι διαδικασίες πτώχευσης.

Αν το Ελεύθερο Λογισμικό αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα στην περιοχή δικαιοδοσίας σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας ή ακολουθήστε παρόμοια βήματα.

Η Κοινότητα: One to rule them all

Στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, ο Gollum δεν θέλει να μοιραστεί το δαχτυλίδι. Είναι τόσο εγωιστής. Αλλά οι Barbara "swimmi" Roth και Martin "gollo" Gollowitzer, και οι δυο Μέλη του FSFE μοιράζονται (και επίσης χρησιμοποιούν, μελετούν και βελτιώνουν).

Αφού κρυπτογράφησαν τα δημόσια κλειδιά τους με το υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης, τώρα επιτέλους αποφάσισαν να αράξουν στο λιμάνι του γάμου. Είναι ο πρώτος γάμος που γνωρίζει ο εκδότης, όπου και τα δύο μέρη ήταν Μέλη πριν από το γάμο τους. Το FSFE τούς εύχεται το καλύτερο για το μέλλον τους και ανυπομονεί να δει πολλούς απογόνους ("forks"), ώστε να έχουμε περισσότερους ακτιβιστές Ελεύθερου Λογισμικού. Ευχόμαστε πολλοί να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα!

Κάτι εντελώς διαφορετικό

Δραστηριοποιηθείτε: Βοηθήστε μας με πάρτι εγκατάστασης Android!

Ο Torsten Grote, ο οποίος ξεκίνησε τη δράση μας Ελευθερώστε το Android σας, έγραψε τι λείπει στο CyanogenMod 9. Με τον σωστό τρόπο του Ελεύθερου Λογισμικού δημιούργησε αιτήσεις λειτουργιών για ένα διαμορφώσιμο συστατικό ελέγχου ισχύος, έναν δαίμονα ssh, συντομεύσεις εφαρμογών ή εγγενή υποστήριξη στον ιχνηλάτη προβλημάτων του CyanogenMod.

Θέλουμε να βοηθήσουμε όσους περισσότερους μπορούμε να επανακτήσουν τον έλεγχο των συσκευών Android που κατέχουν και των δεδομένων τους γενικά. Ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία αυτή είναι να βοηθήσουμε τον κόσμο να εγκαθιστά Ελεύθερο Λογισμικό σε τηλέφωνα και πινάκια. Έτσι στην Ημέρα Ελευθερίας Λογισμικού (15 Σεπτεμβρίου) το FSFE θέλει να έχει δημόσιες εκδηλώσεις εγκατάστασης Ελευθερώστε το Android σας.

Αν μπορείτε να διοργανώσετε ένα τέτοιο εργαστήριο, ενημερώστε μας! Αν χρειάζεστε βοήθεια για το πώς να το διοργανώσετε, θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε να έχετε μια επιτυχημένη εκδήλωση. Π.χ. στις 26 Αυγούστου θα έχουμε ένα εργαστήριο στο Βερολίνο για όποιον σχεδιάζει να διοργανώσει τέτοιες εκδηλώσεις στο μέλλον, είτε πρόκειται για την Ημέρα Ελευθερίας Λογισμικού, για ένα συνέδριο ή για άλλη περίσταση.

Ευχαριστούμε όλα τα Μέλη και τους δωροθέτες που καθιστούν εφικτή την εργασία μας,
Matthias Kirschner - FSFE

--
Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού
Τα νέα του FSFE
Επόμενες εκδηλώσεις του FSFE
Συγκέντρωση ιστολογίων της Κοινότητας
Διάλογοι για το Ελεύθερο Λογισμικό