Newsletter

Buletinul de știri al FSFE – ianuarie 2014

Din Crăciun în miezul iernii

Mulți hăcuitori (inclusiv noi, bineînțeles!) s-au bucurat de diversele festivități ce au avut loc în apropierea solstițiului de iarnă. Dar, vai! nu mai este timp să rămânem la cadourile de Crăciun și să ne bucurăm de vacanța în familie – zilele de Crăciun au trecut, anul s-a reînnoit și lupta pentru libertate din nou ne solicită atenția. Deci, este oportun să începem cu un scurt rezumat al lucrurilor pe care 2014 le are pregătite pentru noi în următoarele câteva luni.

Cei pasionați de sărbători ar trebui să aibă deja privirile îndreptate către 14 februarie, prilejul anual cu care situl nostru se face roz și plin de inimioare și momentul perfect să îmbrățișați dezvoltatori și să-i aduceți pe cei dragi la programe libere și în Frăție.

Cei care preferă o abordare mai practică trebuie să aștepte până la sfârșitul lunii martie ca să-i educe pe concetățenii lor în legătură cu standardele deschise. Cu toate acestea, nu este obligatoriu să se deznădăjduiască: diversele noastre campanii în derulare sunt întotdeauna în căutare de noi hăcuitori și activiști. Este ușor să intrați în contact!

Și dacă tot suntem la acest subiect, vor exista de-a lungul anului mai multe oportunități de a vă întâlni cu personalul, voluntarii și confrații noștri. Pentru început, FSFE va fi prezentă cu un stand la conferința de programe libere FOSDEM, care va avea loc în Bruxel în prima săptămână din februarie. Toți amatorii de o discuție și toți cei care sunt aproape să rămână pe zero cu materialele promoționale despre programe libere ar trebui să se oprească la standul nostru. Cei care nu pot să ajungă anul acesta la FOSDEM ar trebui să verifice ocazional secțiunea de evenimente din situl nostru pentru oportunități viitoare de a ne întâlni.

Făcute chiar de tine sau cu Administrarea Digitală a Restricțiilor

În timp ce suntem siguri că mulți dintre cititorii noștri au fost fie norocoși, fie suficient de vocali să primească doar cadouri de Crăciun care le respectă libertatea, probabil sunt și câțiva care se găsesc în posesia unor lucruri care ori nu au fost făcute de dăruitor, ori nu apar în ghidul darurilor de sărbători al organizației noastre surore.

Avem câteva recomandări în legătură cu aceste daruri: unele dintre acestea pot fi eliberate (de exemplu, dispozitivele cu Android); dezvoltatorii care lucrează la înlocuitori liberi pentru diverse sisteme proprietărești mai mult ca sigur vor aprecia donațiile de aparatură (căutați în Internet după diversele eforturi de a elibera diverse categorii de dispozitive); și s-ar putea să fii capabil chiar tu să hăcuiești un astfel de cadou să ruleze programe libere.

Indiferent de ce ați decis să faceți cu aceste lucruri, ne-ar plăcea să ne spuneți la ce soluții ați ajuns. Am pornit pe acest subiect un fir pe lista de discuții și scrisorile sunt binevenite la adresa discussion@lists.fsfe.org (vă rugăm să aveți în vedere că aceasta este o listă de discuții publică). Pe lângă soluțiile la darurile nelibere, suntem de asemenea interesați să citim despre darurile care respectă libertatea utilizatorilor și despre cele care sunt făcute și nu cumpărate de care vă bucurați cu adevărat.

Ceva cu totul diferit

Dăruind pentru libertate

Acest buletin de știri a început cu o privire de ansamblu asupra evenimentelor anuale care ne așteaptă în următoarele câteva luni. Astfel de sărbători, deși distractive și educative, au nevoie pentru organizare de efortul combinat al voluntarilor și al personalului nostru. Pe lângă faptul că cer timp din partea personalului nostru, activitățile desfășurate în cadrul sărbătorilor au nevoie de fonduri. Mai mult, pe lângă sărbătorile distractive, avem nevoie de fonduri ca să ne ținem în viață campaniile noastre continue, să promovăm programele libere, să consiliem dezvoltatorii în legătură cu licențierea programelor libere și să educăm firmele din domeniul tehnologiei cu privire la programele libere și respectarea licențelor. Din nefericire, încă nu ne-am asigurat bugetul pentru 2014. Cititorii noștri care se gândesc să ne sprijine activitatea pot ori să facă o donație unică, ori să se alăture Frăției. Le mulțumim tuturor donatorilor și confraților noștri existenți!

Un an nou liber!
Heiki Ojasild - FSFE

--
Fundația pentru Programe Libere Europa
Știri ale FSFE
Evenimente viitoare ale FSFE
Agregarea jurnalelor Frăției
Discuții despre programe libere