Ενημερωτικό δελτίο

Ενημερωτικό Δελτίο FSFE - Μάρτιος 2014

Γράφτηκε από  στις  

Το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να ξεφύγει από τον εγκλωβισμό σε προμηθευτές (vendor lock-in)

Η κυβέρνηση της Βρετανίας σημειώνει πρόοδο προς την κατέυθυνση του μικρότερου εγκλωβισμού σε προμηθευτές (vendor lock-in). Τον Ιανουάριο, έδωσε στη δημοσιότητα μερικές αρχές για την κατάρτιση των μελλοντικών κυβερνητικών συμβάσεων προμήθειας IT. Θέλει να σπάσει την κυριαρχία των μεγάλων εταιρειών λογισμικού που προμήθευαν την συντριπτική πλειοψηφία λογισμικού και υπηρεσιών στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τώρα ζητούν να λάβουν σχόλια σχετικά με τα πρότυπα που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν για τον "διαμοιρασμό ή την συνεργατικότητα στη διαχείριση κυβερνητικών εγγράφων". Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση προτείνει να γίνει το ODF το μοναδικό πρότυπο για τα υπηρεσιακά έγγραφα γραφείου. Το Ευρωπαίκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSFE) έχει υποβάλει σχόλια πάνω σε μια πρόταση της Βρετανικής κυβέρνησης για την αποκλειστική χρήση τύπων αποθήκευσης εγγράφων που θα βασίζονται στα Ανοικτά Πρότυπα στο μέλλον. Η Microsoft υπέβαλε και αυτή ένα μακροσκελές σχόλιο, ζητώντας από την κυβέρνηση να συμπεριλάβει το OOXML στον κατάλογο με τα αποδεκτά πρότυπα, επί του οποίου επίσης απαντήσαμε.

Γιατί τα Ανοικτά Πρότυπα δεν είναι αρκετά: η αρχή του ελαχίστου

Αν και ένας καλός τύπος αποθήκευσης δεδομένων δεν μπορεί παρά να είναι μόνο Ανοικτό Πρότυπο, ο Bernhard Reiter του FSFE υποστηρίζει ότι αυτή η προϋπόθεση από μόνη της δεν είναι αρκετή. Αν και γράφτηκε αρχικά για την περυσινή Ημέρα Ελευθερίας Εγγράφων (Document Freedom Day) στα Γερμανικά, το άρθρο "The minimal principle: because being an open standard is not enough" είναι τώρα διαθέσιμο και στα Αγγλικά. Συνοπτικά, ο Bernhard υποστηρίζει ότι ο οποιοσδήποτε τύπος αποθήκευσης δεδομένων πρέπει να λύνει το πρόβλημα με κατάλληλο τρόπο: πρέπει να ταιριάζει καλά όχι μόνο από λειτουργική, αλλά και από τεχνική άποψη. Για να μπορέσουμε να το κρίνουμε αυτό, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη αρκετά πράγματα: αποτελεσματικότητα, συντηρισιμότητα, προσβασιμότητα, επεκτασιμότητα, ευκολία εκμάθησης, απλότητα, μακροβιότητα και ορισμένα άλλα. Οι δύο βασικές ερωτήσεις που τίθενται είναι: Πόσο καλά αυτός ο τύπος αποθήκευσης δεδομένων λύνει το πρόβλημα και --ακόμη πιο σημαντικό-- μήπως υπάρχει ένας απλούστερος τύπος που θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα εξίσου καλά;

Διαβάστε και το άρθρο, συζητήστε το στις δημόσιες λίστες αλληλογραφίας μας, και αν είστε προγραμματιστής, να αναρωτάσθε πάντοτε μήπως αυτό μπορεί να γίνει και με πιο απλό τρόπο.

Πολλά κίνητρα για τους ανθρώπους που συνεισφέρουν στο Ελεύθερο Λογισμικό

Στις 14 Φεβρουαρίου, άνθρωποι σε όλον τον κόσμο ακολούθησαν τις προτάσεις μας για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους και την εκτίμησή τους για το Ελεύθερο Λογισμικό και σε όσους συνεισφέρουν σε αυτό, με την ευκαιρία της ημέρας " Αγαπώ το Ελεύθερο Λογισμικό" για το 2014! Αναρτήσεις ιστολογίων, μηνύματα e-mails προς τους προγραμματιστές, ένα comic, μια φωτογραφία της ηγεσίας του Κόμματος των Πρασίνων στη Γερμανία, ένα φεστιβάλ #ilovefs, ιστολόγια αφιερωμένα στο Ελεύθερο Λογισμικό γενικά και ειδικότερα στους προγραμματιστές, και πολλά μηνύματα μικρο-ιστολογίων που αφιερώθηκαν στο Ελεύθερο Λογισμικό. Είμαστε συγκλονισμένοι από την απήχηση.

Οι άνθρωποι που συνεισφέρουν σε έργα Ελεύθερου Λογισμικού εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν την ελευθερία μας και, με την ευκαιρία της ημέρας αυτής, σίγουρα πολλοί από αυτούς πήραν νέα ορμή και κίνητρο. Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στη φετεινή εκστρατεία #ilovefs campaign και αν τυχόν εσείς δεν λάβατε μέρος απολαύστε μερικές από τις πολλές δηλώσεις αγάπης που συλλέξαμε.

Κάτι εντελώς διαφορετικό

Δραστηριοποιηθείτε: Πάρτε μέρος στην Ημέρα Ελευθερίας Εγγράφων (Document Freedom Day)!

Υπήρξαν τόσα πολλά νέα για τα Ανοικτά Πρότυπα σε αυτή την έκδοση. Θέλετε να μας βοηθήσετε να τα προωθήσουμε; Αν ναι, η Ημέρα Ελευθερίας Εγγράφων (Document Freedom Day) στις 26 Μαρτίου είναι μια καλή ευκαιρία για κάτι τέτοιο. Πέρυσι είχαμε 59 εκδηλώσεις σε 30 χώρες, σε όλο τον κόσμο. Φέτος, ο Sam Tuke και η ομάδα για την εκστρατεία DFD έχουν για στόχο τις 75 εκδηλώσεις, αλλά χρειάζονται τη δική σας βοήθεια.

Είτε οργανώστε μια μικρή εκδήλωση είτε επιμορφώστε τους φίλους και συναδέλφους σας με άλλους τρόπους, σχετικά με τα Ανοικτά Πρότυπα. Μπορείτε τώρα να εγγράψετε την εκδήλωσή σας ή να παραγγείλετε πακέτα προώθησης με νέα υλικά, περιλαμβάνοντας posters και φυλλάδια σε πολλές γλώσσες, έντυπα, και αυτοκόλλητα, καθώς επίσης και νέα μπλουζάκια.

Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές, τα Μέλη και τους Εταιρικούς Χορηγούς που καθιστούν εφικτό το έργο μας,
Matthias Kirschner - FSFE