Ενημερωτικό δελτίο

Ενημερωτικό δελτίο FSFE - Φεβρουάριος 2016

στις  

Το FSFE γίνεται 15

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού αναμένει ότι το 2016 θα είναι μια συναρπαστική χρονιά. Πρόκειται για τη χρονιά που θα γιορτάσουμε τα 15α μας γενέθλια και αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να κοιτάξουμε πίσω, να θυμηθούμε και να υπενθυμίσουμε πώς η δική σας στήριξη μας έφερε εδώ που βρισκόμαστε. Πάντως, αναμένουμε με ανυπομονησία να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε και τις δοκιμασίες που θα έρθουν.

Από το 2001, πολλά έχουν γίνει για το καλό, συμπεριλαμβανομένων και των αλλαγών που δεν είχαμε σκεφτεί όταν μια μικρή ομάδα εθελοντών από διαφορετικές χώρες αποφάσισαν να μαζευτούν στο Villa Vogelsang του Essen στη Γερμανία, και να ιδρύσουν το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού. Από τότε, αυτή η αρχική ομάδα ακτιβιστών μεγάλωσε σαν φιλία, το FSFE κέρδισε το Μετάλλιο Theodor Heuss Medal για τη δουλειά μας για την ελευθερία μέσα στην κοινωνία της πληροφορίας, γίναμε φωνή επιρροής σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουμε τον τρίτο εν ενεργεία πρόεδρο και εξελιχθήκαμε σε ένα μεγάλο Ευρωπαϊκό οργανισμό με μόνιμο προσωπικό. Όλα αυτά δε θα ήταν δυνατά χωρίς τη βοήθεια από εσάς, τα Μέλη μας. Οι συμβουλές, η υποστήριξη, η οικονομική συμβολή σας, οι τοπικές σας δράσεις, το ευρύ marketing, οι εκστρατείες σας, και όλος ο χρόνος που αφιερώσατε σε μας είναι ανεκτίμητης αξίας και αυτό που μας έδωσε δύναμη. Είμαστε ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι που το 2016, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού συνεχίζει υποστηριζόμενο από χιλιάδες. Για το λόγο αυτό, αφιερώνουμε τη χρονιά αυτή σε εσάς, τα Μέλη μας, την κοινότητά μας.

Θα επανέλθουμε με κάποιες δραστηριότητες και ιστορίες για εσάς ως ένα ευχαριστώ κατά τη διάρκεια της χρονιάς και για να τιμήσουμε τα 15 χρόνια της ύπαρξής μας. Ας ξεκινήσουμε γιορτάζοντας την ημέρα "Λατρεύω το Ελεύθερο Λογισμικό" (I love Free Software day) στις 14 Φεβρουαρίου όσο πιο χρωματιστά γίνεται. Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αγάπη για το Ελεύθερο Λογισμικό και τους προγραμματιστές του. Επίσης μην παραλείψετε να σημειώσετε τις ημέρες από 2 έως και 4 Σεπτέμβρη ως ημέρες μιας σημαντικότατης εκδήλωσης το 2016. Αυτό είναι το σαββατοκύριακο το οποίο θα διοργανώσουμε την πρώτη συνάντηση κορυφής του FSFE - για και από εσάς. Θα ακολουθήσουν περισσότερες πληροφορίες αργότερα.

Η ημέρα Ελευθερίας Εγγράφων περνάει στην ευθύνη του Ιδρύματος Ψηφιακής Ελευθερίας

Τα μισά χρόνια του FSFE κλείνει η εκστρατεία μας για την Ημέρα Ελευθερίας Εγγράφων, την οποία γιορτάσαμε για πρώτη φορά το 2008 για να εναντιωθούμε στην υιοθέτηση του προτύπου OOXML της Microsoft - και από τότε μετατράπηκε σε ετήσια ημέρα εορτασμού των Ανοιχτών Προτύπων. Με τα χρόνια είχαμε εκατοντάδες εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο, είδαμε εντυπωσιακά έργα τέχνης, συναρπαστικά κόμικ και βίντεο και έχουμε δει πολιτικές ομάδες, εταιρίες και μη-κυβερνητικές οργανώσεις να χρησιμοποιούν την Ημέρα Ελευθερίας Εγγράφων προκειμένου να ενημερώσουν τον κόσμο για τη δύναμη και την ελευθερία της διαλειτουργικότητας.

Για το 2016, όμως, το FSFE παραδίδει την εκστρατεία για την Ημέρα της Ελευθερίας Εγγράφων στο Ίδρυμα Ψηφιακής Ελευθερίας, τον οργανισμό που είναι γνωστός για την οργάνωση της Ημέρας Ελευθερίας Λογισμικού. Με αυτόν τον τρόπο, το FSFE αποβλέπει στη δυνατότητα προαγωγής της Ημέρας Ελευθερίας Εγγράφων σε διεθνή ημέρα Ανοιχτών Προτύπων και αποκέντρωσης της κεντρικής ιδέας της εκστρατείας. Αυτήν τη χρονιά, η Ημέρα Ελευθερίας Εγγράφων θα είναι στις 30 Μαρτίου 2016.

Τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψηφίζουν για περισσότερο Ελεύθερο Λογισμικό στο δημόσιο τομέα

Στις 19 Ιανουαρίου, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε την έκθεση που είχε ξεκινήσει "Προς την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά" ("Towards a Digital Single Market") που συνέταξαν από κοινού οι εισηγητές Kaja Kallas (ALDE) από την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) και Evelyne Gebhardt (S&D) από την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO). Η ομάδα πολιτικής του FSFE άλλαξε την έκθεση και βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να δει ότι η τελική εκδοχή που υιοθετήθηκε στην Ολομέλεια συμπεριλαμβάνει αρκετά θετικά σημεία που αφορούν το Ελεύθερο Λογισμικό.

Συγκεκριμένα, η έκθεση παροτρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αυξήσουν τη διάδοση του Ελεύθερου Λογισμικού και την επαναχρησιμοποίησή του στη Δημόσια Διοίκηση ως μια λύση για την αύξηση της διαλειτουργικότητας. Η έκθεση, επίσης, τονίζει τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το Ελεύθερο Λογισμικό σε θέματα ασφάλειας, και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να δεσμευτεί για την αυξανόμενη χρήση του Ελεύθερου Λογισμικού σε εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και στη δημόσια διοίκηση. Ελπίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Κοινοβουλίου και θα ερμηνεύσει τις προτάσεις για αύξηση της χρήσης του Ελεύθερου Λογισμικού στο δημόσιο τομέα.

Εκτός κοινότητας

Τι άλλο κάναμε;

Ανέλαβε δράση

Ευχάριστα νέα Ελεύθερου Λογισμικού

Μια αλλαγή στον επερχόμενο γαλλικό νόμο για την Ψηφιακή Δημοκρατία, που θα υποχρεώνει τους δημόσιους φορείς να δημοσιεύσουν τον πηγαίο κώδικα των προσαρμοσμένων πληροφοριακών τους λύσεων υιοθετήθηκε από το γαλλικό Κοινοβούλιο. Εν τω μεταξύ μια άλλη γαλλική πόλη, η Γκρενόμπλ, υποκύπτει στο Ελεύθερο Λογισμικό το οποίο λέγεται ότι θα βοηθήσει στην αύξηση της συμμετοχής των πολιτών, στη μείωση του κόστους και στη διευκόλυνση του διαμοιρασμού της γνώσης. Αφού αναφερόμαστε σε άδειες χρήσης, η οικογένεια των αδειών χρήσης Ελεύθερου Λογισμικού έχει επεκταθεί με τρεις νέες άδειες χρήσης από την κυβέρνηση της περιφέρειας του Κεμπέκ στον Καναδά. Αυτό θα ενθαρρύνει τη δημόσια διοίκηση της περιφέρειας να μοιραστεί τις λύσεις ICT που προτείνει.

Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές , τα Μέλη και τους εταιρικούς δωρητές που καθιστούν το έργο μας εφικτό,

οι εκδότες σας Polina Malaja και Erik Albers FSFE