Ενημερωτικό δελτίο

Ενημερωτικό δελτίο FSFE - Ιούλιος 2016

στις  

EIF v. 3: η ΕΕ εμποδίζει τον ίδιο της το στόχο στην προώθηση καλύτερης διαλειτουργικότητας των βλαβερών όρων των αδειών

Το FSFE προσέφερε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την δική του συνεισφορά όσον αφορά στην τρέχουσα αναθεώρηση του Πλαισίου Ευρωπαϊκής Διαλειτουργικότητας (European Interoperability Framework - EIF). Στόχος του EIF είναι η προώθηση ενισχυμένης διαλειτουργικότητας στο δημόσιο τομέα της ΕΕ, και βρίσκεται προς το παρόν στη φάσης της τρίτης του αναθεώρησης από το 2004. Ενώ στο σχέδιο του δείχνει να προτιμά τα Ανοιχτά Πρότυπα για την διάδοση δημόσιων υπηρεσιών, προωθεί βλαβερούς FRAND (συντόμευση για το "fair, reasonable and non-discriminatory", δηλαδή "δίκαιους, αιτιολογημένους και χωρίς διακρίσεις) όρους για τα πρότυπα. Πρακτικά, αυτοί είναι άκρως μη-ανταγωνιστικοί και ακατάλληλοι όχι μόνο για το Ελεύθερο Λογισμικό αλλά για όλον τον τομέα του λογισμικού γενικότερα. Επιπρόσθετα, το σχέδιο αγνοεί την αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ διαλειτουργικότητας και Ελεύθερου Λογισμικού: πολλά εθνικά πλαίσια ρητώς απαιτούν οι εθνικές τους υπηρεσίες να στηρίζονται σε Ελεύθερο Λογισμικό. Εμείς ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει τα ανωτέρω μαζί με άλλα μειονεκτήματα του σχεδίου και να διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα με αποτελεσματικό τρόπο

Το συνέδριο του FSFE - Εγγραφές ανοιχτές και πώς να παρευρεθείτε

Από τις 2 έως και 4 Σεπτέμβρη θα διεξαχθεί το πρώτο συνέδριο του FSFE. Πρόκειται για την βασική εκδήλωση που θα φέρει κοντά τα μέλη του FSFE και υποστηρικτές από όλη την Ευρώπη. Τις τελευταίες βδομάδες η φανταστική μας ομάδα που βρίσκεται πίσω από την οργάνωση του συνεδρίου του FSFE αφιέρωσε το χρόνο της online, τα διαλείμματά της και ακόμα και τις ώρες χαλάρωσης για να σας προσφέρουν μια εκδήλωση στην οποία να αξίζει να παρευρεθείς και η οποία να αξίζει να θεωρηθεί ως επίσημη γιορτή για τα 15 χρόνια του FSFE. Η εκδήλωση είναι πανευρωπαϊκή, οργανωμένη για την κοινότητα, περιλαμβάνει παλιούς και νέους παρουσιαστές, και θα λάβει χώρα στην καρδιά του Βερολίνου. Κάθε μέρα υπάρχει και ένα καινούριο θέμα βασισμένο σε ομιλίες που αφορούν την τεχνολογία, την ελευθερία και την κοινωνία. Τέλος, κοινωνικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα το απόγευμα θα είναι μια ευκαιρία να συναντήσετε κόσμο, να μοιραστείτε ιδέες και να σχεδιάσετε καινούριες δράσεις.

Τώρα=, οι εγγραφές για το πρώτο συνέδριο του FSFE είναι επίσημα ανοικτές. Επιπλέον, στην ίδια σελίδα που θα βρείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με την συμμετοχή σας. Καλύτερα να βιαστείτε, μιας και τα εισιτήρια θα εξαντληθούν κάποια στιγμή!

Παρακαλούμε έχετε κατά νου ότι η ομάδα μας για το συνέδριο δουλεύει ακόμα σκληρά για τον σχεδιασμό ενός συναρπαστικού και ισορροπημένου προγράμματος για εσάς. το οποίο θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Από την κοινότητα

Τι άλλο έχουμε κάνει;

Λάβε δράση!

Πάρε το εισιτήριό σου για το πρώτο συνέδριο του FSFE από τις 2 έως τις 4 Σεπτέμβρη τώρα!

Επίσης,βοήθησέ μας να το μοιραστούμε με την αγαπημένη σου λίστα email, το blog σου, τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή μοιράσου τα νέα με τους γείτονές σου.

Καλά Νέα για το Ελεύθερο Λογισμικό

Οι April μας ενημερώνουν για τις εξελίξεις στην εκστρατεία τους για το Γαλλικό Νόμο περί Ψηφιακής Δημοκρατίας στον οποίο το Γαλλικό κοινοβούλιο έχει δώσει προτεραιότητα στο Ελεύθερο Λογισμικό. Ενώ το γενικό νομικό πλαίσιο στη Γαλλία κάνει μικρά βήματα στην προώθηση του Ελεύθερου Λογισμικού, μέχρι το τέλος του 2018, σχεδόν 70% όλων των γραφείων στην Γαλλική πόλη Fontaine θα τρέχουν σε Linux. Η Βουλγαρία από την άλλη πλευρά, πρόσφατα έγινε εξέχον παράδειγμα για τις πολιτικές Ελεύθερου Λογισμικού υιοθετώντας ένα νόμο που διατάζει ό,τι λογισμικό γράφεται για την κυβέρνηση να είναι Ελεύθερο Λογισμικό και να αναπτύσσεται κατ' αυτόν τον τρόπο σε ένα δημόσιο αποθηκευτικό χώρο. Η Ανδαλουσία συνεχίζει με την τάση αυτή και έχει ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει την χρηματοδότηση δυο από τα βασικά έργα Ελεύθερου Λογισμικού της περιοχής, τα GECOS και Guadalinux. Κολλέγια στην Ευρώπη ξεκινούν μαθήματα για την εκπαίδευση των φοιτητών στο πώς να βοηθήσουν τις εταιρίες να επιλέξουν και να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες Ελεύθερου Λογισμικού.

Ευχαριστούμε όλους τους Εθελοντές , Μέλη και χορηγούς μας που καθιστούν το έργο μας δυνατό,

τους συντάκτες μας Cellini, Polina and Erik, το FSFE