Ενημερωτικό δελτίο

FSFE Newsletter - Δεκέμβριος 2016

στις  

Βοηθήστε μας να μεγαλώσουμε κι άλλο και κάντε τη διαφορά μέσα στο 2017

Αυτή τη χρονιά, το FSFE γιόρτασε τα 15α γενέθλιά του. 15 χρόνια ενδυνάμωσης των χρηστών, υποστήριξης των κοινοτήτων και άσκησης πίεσης για καλύτερη νομοθεσία. 15 χρόνια στα οποία συνειδητοποιήσαμε ότι όλες οι δράσεις, ακόμη κι αν αρχικά είναι μικρής έκτασης, μπορούν να γίνουν μεγάλες, όταν δουλεύουμε όλοι και όλες μαζι! Μαζί, πολλές φορές τα καταφέραμε ακόμη και ενάντια στην ισχυρή πίεση που άσκησαν μεγάλες ομάδες συμφερόντων. 15 χρόνια δράσεων, καμία από τις οποίες δεν θα ήταν δυνατή, χωρίς τη συνεχή υποστήριξη της κοινότητάς μας, τα μέλη της οποίας αφιέρωσαν εκατοντάδες ώρες εργασίας ή συνείσφεραν οικονομικά. Αν διαβάζετε συχνά το newsletter μας και σας αρέσει το έργο μας, αλλά δεν είστε ακόμη μέλος της κοινότητάς μας, τότε σκεφτείτε να γίνετε τώρα μέλος του FSFE!

Βοηθήστε μας να μεγαλώσουμε κι άλλο και κάντε τη διαφορά μέσα στο 2017: https://fsfe.org/join

Νέα Ρωσική νομοθεσία καθιστά το Ελεύθερο Λογισμικό κρατική προτεραιότητα

Στα μέσα Οκτωβρίου, το κατώτερο τμήμα ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας("Duma") κύρωσε έναν νέο νόμο ο οποίος θα ενισχύσει τη χρήση του Ελεύθερου Λογισμικού σε πολλαπλά επίπεδα στο Ρωσικό δημόσιο τομέα. Ο νέος νόμος απαιτεί από τον δημόσιο τομέα να δοθεί προτεραιότητα στο Ελεύθερο Λογισμικό, σε σχέση με άλλες λύσεις λογισμικού κλειστού κώδικα και ιδιαίτερα, στις τοπικές επιχειρήσεις IT, οι οποίες συμμετέχουν με προτάσεις Ελεύθερου Λογισμικού σε δημόσιους διαγωνισμούς. Επίσης, αναγνωρίζει την ανάγκη για ενθάρρυνση της συνεργασίας με το παγκόσμιο δίκτυο οργανώσεων και κοινοτήτων Ελεύθερου Λογισμικού.

Οι νομοθέτες κατέβαλαν ιδιαίτερη προσπάθεια να εγγυηθούν την κατάλληλη χρήση της ορολογίας στο κείμενο του νόμου. Ο νόμος χρησιμοποιεί τον όρο "Ελεύθερο Λογισμικό", αναφέρει συγκεκριμένα τις τέσσερις ελευθερίες κι επιπλέον μεταχειρίζεται τον όρο "GNU/Linux" για την αναφορά του στο πιο διαδεδομένο σύστημα Ελεύθερου Λογιμσικού.

Όπως το θέτει η πολιτική μας αναλύτρια Polina Malaja: " Ο νόμος αυτός είναι ένα παράδειγμα δημόσιας σύμβασης για λογισμικό που έγινε σωστά."

Τι άλλο κάναμε;


Βοηθήστε μας να μεγαλώσουμε κι άλλο και κάντε τη διαφορά μέσα στο 2017: https://fsfe.org/join


Από την κοινότητα

Λάβετε δράση!

Βοηθήστε μας να μεγαλώσουμε κι άλλο και κάντε τη διαφορά μέσα στο 2017.

Καλά νέα για το Ελεύθερο Λογισμικό

Καλά νέα από τις δημόσιες υπηρεσίες στην Ευρώπη και τον κόσμο: Η Ουγγαρία στοχεύει στη δημιουργία μίας τυποποιημένης επιφάνειας εργασίας για υπολογιστές, που βασίζεται σε Ελεύθερο Λογισμικό, κοινής για όλα τα Υπουργεία και τα κεντρικά Κυβερνητικά τμήματα. Μία Κοινοβουλευτική Απόφαση, η οποία απαιτεί από την κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα σχέδιο μεταβίβασης σε λύσεις Ελεύθερου Λογισμικού υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο του Navarre στην Ισπανία. Η Γαλλία προσθέτει τον κώδικα στη λίστα με κρατικά έγγραφα που καλύπτονται από τη νομοθεσία περί ελεύθερης πρόσβασης στις δημόσιες πληροφορίες , αλλά εισάγε μία νέα εξαίρεση, για την περίπτωση που η διάθεση των συγκεκριμένων πληροφοριών απειλεί την κυβερνητική ασφάλεια.

Καλά νέα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο: Η Πλατφόρμα Ελεύθερου Λογιμσικού FIWARE, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κομισιόν, δημιουργεί νέες ευκαρίες για επιχειρήσεις οσον αφορά το Ίντερνετ των Πραγματων ενώ το Joint Research Centre (JRC), ως μέρος της ενεργούς πολιτικής του για διάθεση Ελεύθερου Λογισμικού, διέθεσε Ελεύθερο Λογισμικό για τη διαχείριση Δασών και την ανάπτυξη της γνώσης αναφορικά με τους κινδύνους του Διαδικτύου.

Υπό το φως της Transatlantic Open Data Partnership ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ, μία νέα R βιβλιοθήκη για οικονομικά δεδομένα αναπτύχθηκε και δημοσιεύτηκε στο GitHub.

Τέλος, το 2016, τα Linux πλέον τρέχουν στο 99,6% ή άλλιώς σε 498 από τους 500 γρηγορότερους υπερυπολογιστές στον κόσμο.

Βοηθήστε μας να βελτιώοσουμε το newsletter μας

Πιστεύετε ότι παραλείψαμε κάποια νέα, ή θα θέλατε συγκεκριμένες ειδήσεις να εμφανίζονται στο επόμενο newsletter? Παρακαλούμε στείλτε μας τα σχόλια σας στο newsletter@fsfe.org

Ευχαριστούμε όλους και όλες τους εθελοντές και τις εθελόντριες , τους Fellows και τους εταιρικούς χορηγούς που καθιστούν το έργο μας δυνατό,

Οι συντάκτες σας Όλγα Γκοτσοπούλου και Erik Albers, FSFE

ΥΓ: Λόγω των Χριστουγεννιάτικων διακοπών, δεν θα σταλεί newsletter τον Γενάρη.